четвер, 26 листопада 2020 р.

АРХАНГЕЛ МИХАЇЛ

 У церковном укалендарі, крім свят на честь святих, мучеників і праведників є низка свят, що славлять ангелів - помічників Господа. І згідно з біблейською легендою , вони невидимі, безсмертні, чисті духом, їх кількість безмежно велика.

     Серед  старших ангелів особливо посідає Михаїл. Його називають архистратигом - головним командиром. Очолюване ним військо ангелів перемогло і скинуло з небес сатану.


Святий Михаїл вважається першим охоронцем людей. В його честь21 листопада Православна Церква відзначає свято архистратига Михаїла і всіх небесних сил безтлінних.

    У древньому константинополі архангел Михаїл шанувався як покровитель імперії. Із Візантії його культ був перенесений до Київської Русі, де архистратиг став патроном князів і заступником у походах.

    Про архангела Михаїла складено безліч переказів. Одна з легенд розповідає, що коли Бог поділив землю на країни, кожен народ одержав свого ангела-хранителя. Спершу ангели розібрали теплі краї, що нагадували їм рай з вічнозеленими та квітучими садами. Розібрали гори і навіть пустелі. Лиш один архистратиг Михаїл не вибрав собі країни. А потім вказав на землю, що була золотою від осіннього листя, наче його зброя, ріки текли там блакитні, мовби його прапор. Відтоді Михаїл - охоронець Руси-України.

    З історичних джерел відомо, що архангел Михаїл був покровителем київського князя Святополка ( християнське ім'я - Михайло), який 1108 року збудував Михайлівський золотоверхий собор. Очевидно, що вже з того часу Михаїл, опікун воїнів, вважався патроном Києва  Про традиційний культ Святого Михаїла серед нашого народу свідчать його зображення на княжих печатках, гербах, церковних і військових корогвах, у родовій геральдиці.

    Покровительство архангела Михаїла великим князям ототожнювалось із його покровительством також Києву та Київській землі. Литовський князь Гедимін, котрий у XVI сторіччі захопив Київ, підкреслюючи, що він є прямим спадкоємцем руських князів, обрав собі емблему з архистратигом. Відтоді традиція застосування київського герба фактично не переривалася. І навіть після перетворення Київського князівства на воєводство у складі Польсько-Литовської держави (1471 рік) на гербі залишилося зображення архистратига Михаїла.

    У пізній час архангел Михаїл стає патроном запорозького козацтва і набуває загальнонаціонального значення. Образ святого часто використовується на козацьких знаменах. Під час Визвольної війни 1648-1654 років корогва з ликом архистратига Михаїла була найвищим символом усієї деожави, вибореної повсталим народом.

    Герб із архистратигом Михаїлом залишився емблемою Києва і після входження українських земель до складу Російської імперії.

    Зображення Михаїла зустрічається на гербах інших міст України: Василькова, гадяча, Канева, Таращі, Черкас, Чигирина. На початку ХХ сторіччя святого Михаїла як національний символ прийняли і у Галичині.

    більшовики, в запалі боротьби з релігією, скасували древню емблему Києва. Чудом зберігся на постаменті пам'ятника Володимиру.

    Сімдесят шість років київ не мав змоги використовувати свій освячений тисячолітньою традицією герб. 18 квітня 1995 року сесія Київради ухвалила рішення про відновлення міського герба із зображенням Святого архистратига Михаїла.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...