вівторок, 10 листопада 2020 р.

НЕ БУВАЄ ДИМУ БЕЗ ВОГНЮ

Найбільша цінність суспільства – людина, її життя та здоровя. Проте з року в рік збільшується кількість нещасних випадків, пожеж через те, що люди не дотримують  правил пожежної безпеки.

         Важко навіть уявити життя людини без вогню. Він допомагає приготувати їжу, зігрітися, коли холодно. На заводах та підприємствах вогонь використовують, щоб виплавляти метал, виготовляти посуд, пекти хліб. Автомобілі не зрушать з місця, а космічний корабель не полетить без допомоги вогню.

         Вогонь – друг людини. Але якщо він потрапить у невмілі руки, то може стати грізним ворогом.

         Памятайте! Вогонь стає ворогом, якщо з ним поводитися необережно. Наслідком неправильного і необережного поводження з вогнем є пожежі.

         Пожежа – це стихійне лихо, під час якого вогонь виходить з під контролю людей і призводить до великої матеріальної шкоди, а часто й до загибелі людей. Щоб не виникала пожежа, необхідно знати і виконувати правила пожежної безпеки.

         У народі кажуть, що диму без вогню не буває. Чому?

 Пожежа, як правило, виникає не сама по собі, а з вини людей. Багато горя і сліз завдає вона. Щоб не плакати потрібно дотримуватись правил протипожежної безпеки:

Ø Не гратися із сірниками та іншими запалювальними засобами.

Ø Користуватися газовою плитою тільки у присутності дорослих.

Ø Без дозволу дорослих не вмикай електроприлади. Не залишай їх без нагляду.

Ø Не кидай іграшки, книжки, одяг біля запалених печей чи ввімкнених обігрівальних електроприладів.

Ø Не розпалюй багаття.

Ø Не користуйся відкритим вогнем (свічками, сірниками) у помешканнях, сараях, підвалах, на горищах.

Ø У разі виникнення пожежі, якщо вогонь ще малий, спробуй його загасити. А якщо вогонь не загас, то негайно залиши місце пожежі та повідом про неї дорослих або зателефонуй за номером 101.

Пожежники – професія героїчна. Це мужні, безстрашні, спритні бійці. Щодня вони готуються до героїчного вчинку. Їх називають бійцями «вогняного фронту», адже щоразу їм загрожує смертельна небезпека.

     Наприклад, найкращий пожежник одягає бойове спорядження за 18 секунд, через 30 секунд він займає місце у кабіні пожежної машини. Професія пожежника не тільки героїчна  і необхідна, але вкрай небезпечна.

     Вогонь не тільки наш ворог, але й наш друг.

Ø Вогонь зігріває наше житло.

Ø За допомогою вогню ми готуємо їжу.

Ø Без вогню неможливе життя на землі

Ø Він потрібен усюди: у будинках, у школах, на заводах.

 

 

Вогонь плавить руду, допомагає людині отримати метал.

Вогонь – це ще й символ. Люди схиляють голови перед вічним вогнем

біля пам’ятника героям. Але трапляється, що вогонь із вірного друга та помічника перетворюється на безжалісного ворога та руйнівника.

         Вогонь знищує за лічені хвилини те, що створювалося довгими роками наполегливої праці.

         Щоб у нас вогонь був тільки добрим, ми самі повинні, не допустити його небезпеки. Памятайте, що з вогнем жартувати не можна, бо вогонь не пробачає помилок.

         Саме  через розваги з ними виникає багато пожеж.

         Дуже небезпечні пустощі з такими горючими рідинами, як бензин, ацетон, лак.  Це загрожує вибухом, а отже, опіками, каліцтвом, смертю.

         Памятайте, про те, що загрожують пожежею залишені без нагляду праска, плита, Ніколи не  забувайте вчасно вимикати й інші електронагрівальні прилади.

         Бути обережним з вогнем, контролювати свою поведінку під час користування ним закликають різні пам’ятки, інструкції.      


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...