вівторок, 21 квітня 2020 р.

ЧИСТИЙ ЧЕТВЕР

    Великий четвер 2019: що не можна робити, Великий піст, Страсна ...
Чистий четвер - це один з днів Страстного тижня перед Великоднем. Свою назву він отримав через те, що здавна в цей день було прийнято купатися, приводити себе і своє житло до ладу.
   З давніх часів християни починали цей день з купання, робили це вдосвіта Прикупанні заведено читати молитву: "Чистий Четвер, прошу тебе допомогти мені позбутися від хвороб і недуг. А ти, природна водо, забери все погане з собою в глибоке синє море. Нехай моє тіло стане сильним і здоровим, а душа від цього наповниться радістю. Амінь!"
     У воду додавали срібло, наділяючи її цілющими властивостями. Також проводили різні замовляння на красу і здоров'я.після купань у цей день заведено стригтися. Дівчата вірили, що якщо підстригти кінчики у Чистий четверг, то волосся буде рости краще.
     Потім зазвичай проводили генеральне прибирання свого житла. Існує повір'я, що під час прибирання у Чистий четвер можна знайти давно загублені речі. Брудну воду після прибирання виливали за межами будинку, щоб остаточно позбутися негативної енергії.
      Саме в Чистий четверг пекли паски та фарбували яйця до Великодня, оскільки у Страстну п'ятницю це робити заборонено

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...