вівторок, 21 квітня 2020 р.

ЦІКАВИНКИ ПРО КОСМОС

Віртуальна слайд-мандрівка


     Слово "космос" з грецької перекладається як "порядок", "устрій", "впорядкованість". У стародавні часи так називали світобудову – тобто йшлося про Лад на противагу Хаосу. 

       Зараз космос – це все, що існує за межею земної атмосфери. Таке поняття космічного простору припускає його нескінченність.
Насправді Всесвіт – це суцільні цікавинки, нумо знайомитися з ними.
1.     Юпітер може вмістити в себе тисячу планет розміром з нашу Землю. Але при цьому Сонце більше за цього гіганта, хоча якщо порівнювати наше головне світило з іншими зірками у Всесвіті – то воно виявиться неймовірно крихітним. Наприклад, зірка Великий пес більша за Сонця в півтори тисячі разів.
2.     Одна доба на Венері триває 224,7 "земних" дні, тобто понад 7 місяців. Венера – це також єдина планета Сонячної системи, яка обертається проти годинникової стрілки
3.     Ви не змогли б пройтися по Юпітеру, Сатурну, Урану або Нептуну, тому що у них немає твердої поверхні.
4.     Найвища гора, відома людині, розташована на астероїді Веста. Вона заввишки 22 км у висоту. Астероїд Веста – друге за масою тіло в поясі астероїдів між орбітами Марса і Юпітера.
5.     На планеті HD189733b постійно йде скляний дощ.
6.     Космічний простір не може мати ні центру, ні краю тому, що відповідно до теорії відносності Ейнштейна гравітація згинає весь простір в нескінченну криву.
7.     Всесвіту, ймовірно, близько 15 млрд років, але оцінки вчених коливаються.
8.     98% маси всіх об'єктів Сонячної Системи становить маса Сонця.
9.     Тривалість повного місячного затемнення становить 104 хвилини, а от повне сонячне затемнення триває не більше ніж 7,5 хвилин.
10.                       У сузір'ї Орла дослідники виявили газову хмару. Як вважають астрономи, у ній є досить алкоголю, щоб випустити 400 трильйонів пляшок пива.
  Кожну хвилину Земля пролітає 19 300 кілометрів.
  Температура на орбіті Землі дорівнює + 4 °С
  Навколо нашої планети обертається понад 8 тисяч одиниць космічного сміття.
  Відстань до найближчої (після Сонця) від нас зірки (Проксими Центавра) становить 4,24 світлових роки.
  Вчені вважають, що планети, схожі на Землю, є у кожної шостої зірки. Це означає, що тільки в нашій Галактиці може бути близько 33 млрд планет, придатних для життя.
  Люди завжди бачать один і той же бік Місяця. Гравітаційне поле Землі сповільнює обертання Місяця навколо своєї осі, тому своє обертання планета проходить за той же час. Крім того, зворотна сторона Місяця більш горбиста порівняно з тією, яку видно.
  Міжнародна космічна станція – найдорожчий об'єкт в історії людства. На орбіті Землі МКС перебуває із 1998-го. Ціна створення і підтримки станції в працездатному стані, за приблизними підрахунками експертів, вже наближається або навіть перевищила 150 млрд доларів.
  Найбільший метеорит, який впав на Землю, – це 2,7-метровий "Гоба" (Hoba). Його виявили в Намібії. Вага метеорита становила 60 тонн, а на 86% він складався із заліза, що зробило його найбільшим шматком заліза природного походження на планеті.
  Якби Земля оберталася навколо Сонця в зворотну сторону, то рік був би на два дні коротшим.

  Нагадаємо, що сам Місяць не світить. Те світіння, яке ми спостерігаємо по ночах, – це відбите супутником Землі світло Сонця.


Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...