четвер, 15 лютого 2018 р.

СТРІТЕННЯ


Цього дня Ісус Христос у віці сорока днів від народження був принесений до єрусалимського храму. Його матері, як і будь-якій жінці, закон церковний забороняв уходити до храму. А вже після того,я к необхідний термін вийде, мати повинна принести до храму жертву – дві горлиці та два голубенятка. Коли мати Ісуса Христа прийшла до храму разом із Йосипом і маленьким Ісусом, туди ж навідався праведний старець Симеон. Йому було одкровення, що він не помре до тих пір, аж поки не побачить Спасителя. Симеон узяв дитину на руки й благословив її. Там же, у храмі, була того дня Анна Пророчиця. Вона також дарувала своє благословення Сину Божому.
        
За народним уявленням, літо зустрічається з зимою два рази на рік: на день святої Анни (3грудня) й на Стрітення (15 лютого).
         Зиму, стару, сиву , зігнуту, попід руки веде Дід Мороз. Натомість літо – весела вродлива дівчина. У зими одяг подертий, хустка на голові в дірках, торба за плечима порожня, а в літа одяг новий, гарний, квітами мережаний, а в руках – сніп пшениці.
         Зустрічаючись на дорозі, стара баба-зима та молода дівчина-весна жартують і бажають одне одному здоровя. літо жартома дорікає зимі: «Я оце робила й працювала, а ти поїла й попила!» Вони сперечаються , кому слід піти далі, а кому – вернутися. Якщо цього дня до вечора потеплішає, значить літо перемогло в цій суперечці, а якщо стане холодніше, значить, поки що більше пощастило зимі.
         Цього дня господарі ворожать на майбутній урожай, виставляючи на ніч тарілку з зерном за поріг. Якщо зранку зерно вкрите росою, значить, урожай буде добрий, а якщо роси немає, значить, поганий.
         За старих часів прийнято було в цей день святити воду в церкві, а також свічки. Ці свічки вважалися оберегом від грози – їх запалювали саме під час грому й грози для захисту людей і тварин.  Саме тому ще одна назва свята – Громниця. По поверненні з церкви після освячення свічок запалювали їх, вважаючи, що це допоможе уникати весняних повенів і суворих  морозів. Посвячену воду найкраще набирати в ще не використовуваний, новий посуд. Ця вода, за народними уявленнями, має надзвичайно магічну силу, вона є цілющою, у першу чергу від пристріту. Не тільки людей можна лікувати цією водою, але й худобу, птицю, бджіл.
         Посвячену  на Стрітення свічку давали небіжчику в руки під час читання відхідної молитви.

        

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...