четвер, 15 лютого 2018 р.

А БІЛЬ АФГАНІСТАНУ- НАВІКИ



15 лютого минає 29 років з того часу коли останній радянський солдат залишив територію Афганістану. Події того часу залишаються живим болем для багатьох колишніх солдатів та офіцерів, які воювали в тій війні.

         Афганістан… Одне з лихоліть ХХ, так званий «обмежений контингент », який перебував девять років на афганській території.
         Афганці… Юнаки, які зазнали лиха війни в мирний час. Так чи інакше, але тисячі радянських хлопців пройшли крізь це пекло. І несуть його тепер у своїх серцях.

         Летіли хлопці у Кабул… під монотонний гул моторів літака, який летів усе далі від рідної домівки, назустріч невідомості, розпеченим піскам та незнайомим горам.
         Воїни-інтернаціоналісти. Воїни-афганці. Вони живуть серед нас. Це чоловіки сповнені енергії та сил. Але у їхніх серцях живе те, суті чого, на щастя, не знає більшість із нас. У їхніх душах ще живе війна. Іноді вночі вони прокидаються від снів, у яких гримлять вибухи, свистять к  біля скроні кулі, палає збитий в ущелині вертоліт. І друг, з яким ділили цигарку, коротко скрикнувши, падає голілиць, поспішивши полетіти додому в «Чорному тюльпані».
         З цієї неоголошеної афганської війни «Чорні тюльпани» привезли додому в домовинах 13833 особи, Україна втратила – 3280 воїнів-афганців, Кіровоградщина – 119 солдат, Маловисківщина – 6 земляків.
         Вінник Іван Богданович. (с. Ковалівка). У листопаді 1985 року був відправлений рядовим в Афганістан. Загинув 7 травня 1987 року.
Водолазко Сергій Петрович. (с. Мануйлівка.) У вересні 1983 році був відправлений прапорщиком в Афганістан. Загинув 12 червня 1984 року.
Костенко Наталя Іванівна. (с. Березівка). У квітні 1983 року була відправлена в Афганістан. Загинула 21 грудня 1983 року.
Петрич Сергій Миколайович. (с. Паліївка). У квітні 1984 року був відправлений молодшим сержантом в Афганістан. Загинув 16 серпня 1984 року.
Харковець Юрій Васильович. (с. Велика Виска). У травні 1983 був відправлений молодшим сержантом в Афганістан. Загинув 5 жовтня 1983 року.
Чабан Віктор Борисович. (м. Мала Виска) У жовтні 1983 року був відправлений молодшим сержантом в Афганістан. Загинув 1 серпня 1984 року.
         Ми не повинні забувати жертв Афганістану, як і решту жертв, яких зазнав наш народ через те, що не сам укривав долею своїх громадян, а ними розпоряджався хтось інший.
Це потрібно для того, щоб нові війни не виникали на нашій землі, щоб вони не повторювалися для наших людей ніколи.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...