пʼятницю, 27 жовтня 2017 р.

Розстріляне відродження

МАСОВІ РОЗСТРІЛИ ІНТЕЛІГЕНЦІЇ: УКРАЇНА ЗГАДУЄ ЖЕРТВ ЖАХЛИВОГО ЗЛОЧИНУ НКВС
80 років минуло з часів, коли тоталітарна машина винищила визначних постатей "Розстріляного відродження
Сьогодні, 27 жовтня, згадують жертв масових розстрілів української інтелігенції в урочищі Сандармох. Від часів трагедії минуло 80 років.

Як відомо, восени 1937 року в Карелії радянська влада стратила понад тисячу в'язнів соловецьких таборів. Серед них було більше 100 представників української інтелігенції. Серед них - Лесь Курбас, Валер’ян Підмогильний, Микола Зеров, Микола Куліш. Ці люди були одними з найяскравіших постатей тодішнього українського мистецтва, яке зараз називають "Розстріляне відродження".
Загалом до ув'язнених так званого Соловецького етапу зараховують 1116 людей.  І лише п'ять вироків НКВС не виконала, оскільки один в'язень помер, а чотирьох етапували в інші місця. 
ДОВІДКА: Сандармох – лісове урочище у Республіці Карелія (Росія), що перетворилося на спеціальну територію для проведення масових страт органами НКВС СРСР. Зокрема, об'єкт Сандармох став місцем розстрілу Соловецького тюремного етапу 1937 року, в якому перебували відомі діячі культури, науки, військовики, технічна інтелігенція, священство. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...