понеділок, 26 вересня 2016 р.

ПЕРВІСТОК ОСЕНІ

   І хоч ще квітнуть айстри, чорнобривці, жоржини, але вже пожовкли трави і скидають листя дерева. На прозі осінь.  Вересень. 

   У третій декаді місяця (23 вересня) - день осіннього рівнодення, коли день зрівнюється з ніччю. після цього ніч помітно прибуває, а дні йдуть на зменшення.
   Відлітають у вирій птахи. Шикуються у журавлині ключі, і тоді над лісами і полями, над селами чути прощальне "кур -ли, кур-ли". Шелестить під ногами перше золе та багряне листя. Кружляє, летить листопад. Осінь уже крокує по землі і щедро дарує людям свої плоди.
   Та все таки вересень  досить примхливий: то тепло не по-осінньому, то моросить і зривається вітер. Частіше випадають дощі. Українці здавна спостерігали за природою, її явищами, поведінкою тварин і могли прогнозувати майбутню зиму і наступні врожаї.
11 вересня. Іоанна Предтечі (Усікновення).
   Цей день завершував літо. Спостерігали за журавлями - якщо вони летіли на південь, то осінь буде короткою і скоро ляже сніг. Якщо шпаки довго не відлітають - до сухої осені. Зграї граків тягнуться темними вечорами - на гарну погоду.
17 вересня. Неопалима Купина.
   Хранителька від пожеж і блискавки. У цей день було прийнято замовляти  молебні про збереження від пожеж, всякої нечистої сисли і хвороб. А ще це був Луків день - з грядок викопували пізню цибулю. Рано вранці на зорі холили слухати останній спів птахів.
18 вересня. День Захарія та Єлизавети.
   У цей день свята Єлизавета передбачила Пресвятій Діві Марії народження Христа. Тому в цей день прийнято ворожити на долю, на заміжжя. Багато справляли весілля. По цьому дню судили про майбутню зиму. Якщо листя горобини пожовкло рано, то і осінь буде рання, і зима рання і холодна.
21  вересня. Різдво Пресвтої Богородиці.
   Свято врожаю припадав на цей день. Святкували деколи цілий тиждень. Молодята зустрічали вдома гостей, слухали їхні поради, готували частування. Червоне небо було до вітру та дощу. Птахи летять - до холодної зими, високо - до холодної.
 27 вересня. Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.
   Народ вірив, що в цей день всі повзучі гади йшли, ластівки відлітали втеплі краї. Сікли капусту до цього дня. "У доброго господаря на Воздвиження день і пиріг з капустою". А ще говорили, що Воздвиження осінь до зими рухає.
29 вересня. День Людмили. 
   День здавна пов'язаний з птахами. Для зимівлі в хату ловили синиць, на стіл подавали птицю, ворожили на пташиній кісточці.
30 вересня. Віри, Надії, Любові і матеріїх Софії. 
Якщо цього дня журавлі полетять, то мороз буде аж на Покрову, а якщо пізніше, то й холод прийде пізніше.
НАРОДНІ ПРИКМЕТИ
  • Листя на березі жовкне з верхівки - на ранню весну, знизу - на пізню.
  • Журавлі відлітають у вересні - на теплу зиму.
  • Чим тепліший і сухіший вересень - тим пізніше прийде зима.
  • Павутиння стелиться по рослинах - на тепло.
  • Журавлі восени летять високо - осін буде тривалою.
  • Чим вищі восени мурашники, тим суворішою буде зима.
  • Горобина вродила рясно - осінь буде дощовою.
  • Дощовий вересень - на врожай наступного року.
  • Жолудів у вересні на дубі багато - до суворої зими.
  • Звуки вдень приглушені, чуткість погіршилась - погода збережеться добра.
  • Іній чи роса на випадають - на погану погоду.
  • Лебеді полетіли на південь рано - зима буде холодна














Немає коментарів:

Дописати коментар

СИМВОЛ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГОРДОСТІ

  16 травня - День вишиванки Носити вишиванку – означає носити у серці свою історію та культуру. 2006 року в Україні було запроваджено осо...